Al-Quran panduan CINTA kami

My Family from WiddlyTinks.com


“Oh Lord, Grant us wives and offspring who will be comfort to our eyes, and give us (the grace) to lead the righteous.” 
[Al - Furqan:74]

RUMAHTANGGA MUSLIM 
MENJAMIN KELANGSUNGAN DAKWAH

SALAH satu aspek penting dalam persiapan untuk melalui hidup secara Islam adalah menyediakan rumah tangga kita supaya menjadi rumah tangga Muslim. Rumah tangga yang mempunyai ciri-ciri keislaman yang sebenar sahaja boleh menyediakan persekitaran yang harmoni dan tarbawi (bercirikan tarbiah Islam), melahirkan kasih sayang, hormat menghormati serta pelaksanaan ibadah yang membawa kepada ketenangan dan ketenteraman.
  Rencana ini cuba membincangkan persoalan rumah tangga Islam dan kedudukannya dalam pembentukan generasi anak yang bakal memikul taklif (tanggungjawab) Islam.  Rencana ini akan menumpukan perbincangan kepada beberapa aspek komunikasi dalam rumah tangga tersebut.......
  --| Pandangan Islam mengenai pembinaan rumahtangga.  
  "Dialah Yang Menciptakan kamu dari diri yang satu dan daripadanya Dia menciptakan isterinya, agar dia merasa senang kepadanya" (al- A'raaf: 189)
  "Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri daripada jenismu supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya di antara kamu rasa mawaddah dan rahmat. Sesungguhnya pada yang demikian benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berftkir.  "
  "Ya Rabbi, kurniakan aku seorang anak yang baik di sisi  Engkau. Anugerahkan aku seorang putera, yang akan  mewarisi sebahagian keluarga Yaaqub." (Maryam: 5-6)
  --| Pelaksanaan pendidikan Islam dalam rumahtangga Muslim.
  --| Keseimbangan di dalam rumahtangga.   
  --| Dakwah terpancar daripada rumahtangga Muslim.      

Dr Abdul Mufa'al Muhammad al-Jabari di dalam bukunya, 'Identifi Rumah Tangga Muslim' menulis, di antara ciri wujudnya identiti rumah tangga Muslim ialah kewajipan berdakwah mestilah terlaksana dalam rumah tangga itu. Ini bermaksud angota rumah tangga - suami, isteri dan anak-anak - menjalankan usaha dakwah kepada teman-teman, saudara mara mahupun jiran tetangga.
   
  Majalah HALUAN, BILANGAN 9 EDISI '97 -- Click Me 
-- Mari sama2 membentuk MAHLIGAI DAKWAHRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers